Vekerdy Tamás: Nemzeti katasztrófa jöhet

Forrás: hvg.hu
Szerző: hvg.hu
Megjelenés: 2014. augusztus 31.

Mind kevésbé bíznak a szülők a közoktatási rendszerben, nő az alternatív iskolákba jelentkezők száma.

Magyarországon nincs iskolába járási kötelezettség, csak tankötelezettség van – mondta a Vasárnapi Híreknek  Vekerdy Tamás pszichológus, amikor arról kérdezték, “mit lehet csinálni, ha azt látja a szülő, hogy a gyerek nem tud alkalmazkodni az iskolai elvárásokhoz?”. Vekerdy szerint a szülő ilyen esetben „mentse ki a gyerekét, ha teheti” szerinte minden alternatív intézmény tapasztalja, hogy a rendszerváltás utáni első éveket követően most megint megugrott a jelentkezők száma ezekbe az iskolákba, és a kiutat kereső pedagógusok száma is megnőtt – menekülnek az állami iskolarendszerből.


Fotó: Stiller Ákos

Emellett ott a lehetőség, hogy a gyerek magántanuló legyen – tette hozzá. Ha hat-nyolc család felfogad egy nyugdíjas tanító nénit, a gyerekek egyharmad idő alatt sajátítják el az iskolai tananyagot, amiből a tapasztalatok szerint remekül le is vizsgáznak. A magántanulóvá válásra az iskolaigazgatótól kell engedélyt kérni, ami azonban csak formális. Csak akkor tagadhatja meg, ha a gyerek veszélyeztetett, és okkal feltételezhető, hogy nem fog tudni levizsgázni.

A magyar közoktatás legsúlyosabb problémáját részletezve kijelentette: “Ha ennek a kérdésnek nem lesz nagyon hamar megfelelő megoldása, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy nemzeti katasztrófa felé haladunk.”

Vekerdy Tamás korábban a hvg.hu-nak adott interjújában is kifejtette véleményét a magyar közoktatás állapotáról.

egyéb

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>